Rondleidingen en lezingen

Gefascineerd door het funeraire erfgoed en 19de en 20ste eeuwse architectuur en sculptuur leidt Anne-Mie Havermans u met veel enthousiasme doorheen wijken en langs kerkhoven.


De wijk Sint-Mariaburg (Antwerpen/Brasschaat), meer dan 100 jaar geleden verrezen als pittoreske droom van verzekeringsmaatschappij Antverpia, is een onvermoede schat aan verhalen en bijzondere zichten.


Een begraafplaats heeft als voordeel dat verschillende aspecten van de gemeenschap waartoe ze behoort als vanzelf aan bod komen. Bij het aandachtig benaderen van een grafteken komt een hele historiek boven, ze brengt het leven van de kleine man tot de selfmade man, van oorlogen en verzet, van ellende en weldoen, van kunstenaarschap en mecenaat.


Schoonselhof draagt meer dan 150 jaar Antwerpse en Vlaamse geschiedenis met zich mee. Toch  richt dit bezoek zich niet enkel op het groeten van bekende figuren, er wordt eveneens getoond  hoe de plaats van het grafteken, de materialen, de gehanteerde symbolen, het type en de stijl, tot de naam van de ontwerper en uitvoeder kan heel wat onthullen over de persoon die hier begraven is en de kringen waarin die verkeerde.


Ook elders in Vlaanderen en Brussel verzorgt Anne-Mie Havermans rondleidingen op begraafplaatsen en kerkhoven, zoals te Poperinge, Alveringem, Berchem, Lokeren, Elsene, Lubbeek en Leuven.

Contact


Anne-Mie Havermans

Gerarduslei 35

2180 Sint-Mariaburg (Antwerpen)

 

+32 485 78 47 35


info@annemiehavermans.org

Copyright © 04/10/2019    info@annemiehavermans.org